Share on Facebook

http://www.bernini.jp/tokyo/

<BERNINI AZABUJUBAN>
place : ROPPONGI, TOKYO
type : RESTAURANT
area : 150sqm
designer : Takuji Kamio
contractor : Gen No
photo : Nacasa & Partners

Ristorante Bernini had been one of long-run restaurants in AZABU JUBAN, TOKYO, where has been one of the most competitive restaurant areas in TOKYO.  This time, because of a number of interior damages stored in 15 years, the owner, KENGO MATSUMOTO decided to move the shop and make another one with a new concept within AZABU JUBAN area.  While refreshing the old images, it was our most concern to express the origin and originality of BERNINI through this project.

The shop space was consisted of 2 stories (1F & B1), and then we rather concentrated more on B1 floor to brush up the restaurant.  The shop actually looked a bit narrow and was not enough attractive to lead the guests to the downstair; the space was physically and visually separated into 2 different areas (1F & B1), and people were not easily able to realize there was actually another floor from outside.  So that, we tried to figure out how we can possibly make the downstair more attractive while keeping the 1st floor something special.

We have decided to provide 2 different concepts to 1st and basement floors while keeping the original restaurant images and making the ambiences similar.  For the 1st floor, the cafe/bar concept has been applied with an open terrace dining style; more wooden interiors were provided such as wooden low bench, table, and decors.   On the other hand, fine dining style with an attractive grill oven has been chosen for the basement floor, while the cozy ambience has been made somehow.   As a result, the restaurant has gain the two different multiple impressions which can been exchangeable and selectable depending on each guest’s need: the old BERNINI fans, who knows the dishes, prefer to choose the downstair and to enjoy a fine diner while watching on the chef’s performances, and then new customers and young dating couples prefer and feel easier to jump in the restaurant with the friendly ambience of 1st floor.

Now, the Ristorante Bernini has been reborn as “BERNINI AZABU JUBAN” while keeping its originality and featuring the new concept.  They are always ready to welcome both of the old and new fans with their full of hospitalities.

<ベルニーニ麻布十番>
場所:六本木, 東京
業態:レストラン
面積:150平米
デザイナー : 神尾卓次
施行 : 玄翁
撮影:ナカサ&パートナーズ

麻布十番の地で15年ものあいだ続いたリストランテ・ベルニーニ。老朽化もあり、近所へ移転することになった。いかに新しい店としての新鮮さを出しつつも、同時に本来のベルニーニらしさを表現できるかがカギとなった。

地上階のほか地下もある店内は意外にも広いが、間口が狭いために一目外から見ただけではその空間の奥行きが伝わりづらい。また、思いのほか天井が低いため一度地下へ降りると妙な圧迫感もあった。そのままでは地下へのゲスト誘導が難しく、空間が縦に断絶されてしまうため、B1の雰囲気作りにはよりいっそうの注意を払うと共に、古くもあり新しくもあるベルニーニらしさを持たせるコンセプト作りは出来ないものかと思案した。

ピザ釜を配置し、バール感覚を意識したテラスダイニングを1Fに。視覚的にも楽しめるグリルをメインとし、ゆっくり寛げるファインダイニングをB1に。あくまでメニューは一緒だが、顧客のニーズによってそれぞれの雰囲気を使い分けることの出来る2つのダイニングスペースを設けた。結果、古くからのお得意様やベルニーニの料理を熟知されている方はB1を。一見の外国人カップルや週末にぶらりと散歩で通りがかった方などは1Fを。様々な需要に合わせて、それぞれを好んで使って頂けるようになった。

旧店の壁面で使われていた装飾パネルをはじめとし、古い部材を再加工し生まれ変わらせることで、所々にベルニーニ本店の歴史も散りばめられている。BERNINI AZABUJUBANとして装いも新たに、ベルニーニは以前と変わらぬままの心地良さを提供している。

 
 

<VIEW FROM SHOP FRONT / 店前より見る>

 
 

 

<VIEW OF 1st FLOOR TERRACE DINING / 1階テラスダイニング>

 
 

<1F COUNTER/ 1F カウンター席>

 
 

<VIEW OF B1 DINING HALL / 地下メインダイニングを見る>

 
 

<SEMI VIP ROOM / 半個室を見る>

 
 

 

<VIP SMALL / 個室(小)を見る>

 
 

<VIEW OF VIP ENTRANCE / 個室入り口を見る>

 
 

 

<VIEW FROM SHOP CORNER / 交差点角より見る>